Λ. Πεντέλης 39 & Τενέδου 1, Μελίσσια - 210 8105014
Wellness through Movement by Emilia Papatheodosiou

Λιπαρά: Μύθοι και αλήθειες για το πόσο βλαβερά είναι

Όταν ακούμε τις λέξεις χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, παχυσαρκία, υπέρταση καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, το πρώτο που σκεπτόμαστε είναι η διατροφή και ιδιαίτερα τα λιπαρά, τα οποία πρέπει να περιορίζονται για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω. Εδώ βρίσκεται μια αντίθεση, αφού τα τελευταία χρόνια η καλή υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, αλλά αυτά τα λίπη τα οποία «εξορκίζουμε» αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας, άκρως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και μάλλον –τελικά– παρεξηγημένα! Ας δούμε το γιατί.

Τα λιπαρά και η ισορροπία του οργανισμού

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, τις οποίες μας παρέχουν τα λιπαρά, καθώς αποτελούν ένα από τα τρία απαραίτητα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Όμως, εκτός από θερμίδες, τα λιπαρά έχουν μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχουν σε αρκετές λειτουργίες που διενεργούνται μέσα σ’ αυτόν, αλλά και στη δομή του γενικότερα. Συγκεκριμένα, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων μας. Παράλληλα, το λίπος προστατεύει τα όργανα και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασία του σώματός μας. Ακόμη, τα λιπαρά αποτελούν το βασικό συστατικό των αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα μας και συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τέλος, ορισμένα είδη λιπαρών τα οποία μπορούμε να προσλάβουμε μόνο μέσω της διατροφής, είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την ωρίμανση του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού μας συστήματος.

Λιπαρά και σωματικό βάρος

Γνωρίζουμε πως 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών ή υδατανθράκων αποδίδει 4 θερμίδες. Γι’ αυτό τα λιπαρά χαρακτηρίζονται και ως «συμπυκνωμένη» μορφή ενέργειας, και, εδώ και χρόνια, συνδέονται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την υπέρμετρη αύξηση βάρους. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερα δεδομένα από επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν μάλλον την απλοϊκότητα αυτής της σύνδεσης. Για παράδειγμα, από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε πως ενώ η κατανάλωση λιπαρών μειώθηκε, τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξήθηκαν. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει πως το ζήτημα της αύξησης βάρους δεν εξαρτάται μόνον από την αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως την απουσία σωματικής άσκησης, τα γονίδια, αλλά και τις υπόλοιπες διατροφικές μας συνήθειες.

Λιπαρά και καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση λιπαρών έχει συνδεθεί άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε συνδέεται με τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μας και κυρίως με την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, της LDL. Η συγκεκριμένη μεταφέρει το λίπος από το συκώτι σε όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος και συνδέεται με τον μηχανισμό δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Η διαιτητική χοληστερόλη, δηλαδή αυτή που προσλαμβάνουμε από τρόφιμα όπως τα αυγά, τα θαλασσινά και τα εντόσθια, φαίνεται πως επηρεάζει σε μικρό ποσοστό τα λιπίδια του αίματος από μόνη της, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία σε αυτήν.
Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το φρέσκο βούτυρο, το λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά, εμπεριέχουν κορεσμένα λιπαρά. Έτσι, η υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης του αίματος, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα trans λιπαρά. Αντίθετα, υπάρχουν και τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία εμπεριέχονται σε τροφές όπως τα φυτικά έλαια και κυρίως το ελαιόλαδο, οι φυτικές μαργαρίνες και οι ξηροί καρποί. Αυτά τα είδη τροφών δεν σχετίζονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, αντίθετα η μέτρια κατανάλωσή τους σχετίζεται με θετικά οφέλη για την καλή υγεία της καρδιάς.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα λιπαρά δεν αποτελούν τον «εχθρό» της υγείας μας, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από μας. Η ισορροπημένη διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και στην κατανάλωση με μέτρο των λιπαρών. Αν γνωρίζουμε το είδος των λιπαρών που εμπεριέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και συνηθίζοντας να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων όταν τα αγοράζουμε, μπορούμε να απολαμβάνουμε τροφές με χαμηλή αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών καθ’ όλην τη διάρκεια της ημέρας και εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τα λιπαρά.

 

Copyright 2012 newupilates. Designed & Developed by Centiva Software Solutions & ZPM